Column: Slechte adem

Laatst keek ik het programma Dit Is Mijn Lijf op tv. RTL4 heeft als omschrijving van dit programma deze tekst op haar site staan:
Heb je een medisch probleem waar je erg mee zit? Schaam je je voor je aandoening? In Dit Is Mijn Lijf geven twee huisartsen een consult. Ieder probleem is bespreekbaar!

Ik blijf het toch typisch vinden dat mensen met hun gênante klachten niet naar de huisarts durven, maar wel op tv voor een miljoenenpubliek (soms letterlijk) met de billen bloot gaan.

Maar goed. Waar ik het eigenlijk over wil hebben is de mevrouw die in deze uitzending een oplossing zocht voor haar slechte adem. Zij had dit gekregen sinds ze medicijnen voor een niet nader genoemde aandoening was gaan slikken. De arts legde dit terzijde en bekeek haar mond, tanden en keel om eventuele ontstekingen te constateren. De patiënte gaf wederom aan dat er volgens haar een verband lag met haar medicatie, maar de huisarts stuurde haar door naar de tandarts omdat ze een vrij dik tongbeslag had. De tandarts constateerde hetzelfde en adviseerde haar om een paar maal per dag haar tong te schrapen.

Terwijl ik keek stond ik bijna zelf met mijn billen bloot omdat mijn broek hiervan afzakte. Ten eerste het volledig negeren van de opmerkingen van de patiënte over haar medicatie en ten tweede dat zowel de huisarts als de tandarts zich niet afvroegen waar dat dikke tongbeslag vandaan kwam. Het zou me namelijk niet verbazen als dat wel degelijk met de medicatie samenhangt.

Nu is Tongdiagnose binnen de Chinese Geneeswijzen een belangrijk onderdeel van de gehele diagnose. De tong is het lichaamsdeel dat zich half binnen, half buiten bevindt. Door naar de tong te kijken, kunnen we dus een beetje in het lichaam gluren. Waar kijken we dan naar?

De vorm is belangrijk, maar ook de kleur, vochtigheid, gestuwde venen aan de onderzijde, tandafdrukken, barsten, en jazeker ook het tongbeslag is zeer essentieel. Het tongbeslag zegt in eerste instantie iets over de kwaliteit van de maag-qi. De maag ontvangt voedsel en drank en start het zogenaamde ‘rottings- en rijpingsproces’. Als dit niet goed gebeurt ontstaat er damp- en slijmvorming en dit slaat als beslag neer op de tong. Als het beslag wit is ligt er koude aan de basis. Is het beslag geel (of in extreme situaties zelfs zwart), dan is er hitte in het spel. Het opvallende van hitte in het lichaam is dat dit meestal gepaard gaat met sterke geur. Denk maar aan een afvalcontainer. In de zomer ruikt deze veel sterker dan in de winter.

Bij mensen die chemo-therapie ondergaan is dit vaak heel duidelijk zichtbaar. In de loop van de weken zie je in een rap tempo de kwaliteit van maag en darmen achteruit gaan en tegelijkertijd het tongbeslag steeds dikker worden. Gelukkig kun je dit proces met Chinese kruiden mooi ondersteunen en de bijwerkingen verlichten.

Zo zou ook de mevrouw van Dit Is Mijn Lijf zeker geholpen zijn als er even met haar mee werd gekeken naar de oorzaak van haar probleem. Een veelgehoorde klacht van patiënten in mijn praktijk. Westerse artsen focussen te veel op de symptomen en te weinig op de onderliggende oorzaak en de mens als geheel.

Denk bij een slechte adem dus in eerste instantie aan een probleem in de maag. Het kan veroorzaakt worden door medicijnen, maar wellicht ook door verkeerde voeding. Gefrituurd voedsel zal eerder een probleem van deze orde veroorzaken. Mosterd helpt bij de vertering van vet en smaakt dus niet voor niets zo goed bij bitterballen.

©Loed Rakels