Column: Met je hoofd in de wind…..of wind in je hoofd?

Heeft u er ooit over nagedacht, waarom het hoofd het laatste lichaamsdeel is dat we in de winter met kleding bedekken? Ik geef toe, het is niet erg praktisch om met een wollen zak over je hoofd door het leven te gaan. Maar er is nog een reden. Alle Yange meridianen in ons lichaam eindigen op ons hoofd. Er is dus voldoende Yang (vuur) om het hoofd te verwarmen. Als er al problemen ontstaan is het eerder omdat we het hoofd niet voldoende koel houden, en onze voeten niet warm.

Waait er ook een wind van binnen?

Warme vochtige lucht heeft de eigenschap om te stijgen en koude droge lucht om te dalen. Het is deze interactie tussen warm en koud, vocht en droogte die zorgt voor beweging van lucht, hetgeen wij als wind ervaren. Op grote schaal in de natuur ontstaan hierdoor hoge en lage drukgebieden. We kennen allemaal de weerplaatjes met de cirkelvormige lijnen. Hoe groter het verschil in druk (verschil tussen yin en yang), hoe dichter de lijnen bij elkaar liggen en hoe harder het waait.

De stijging van warme lucht kan ook gebruikt worden om energie op te wekken. In Australie wordt een zogenaamde zonnetoren gebouwd, die kunstmatig Yang (warme lucht) laat stijgen en zo wind genereert en energie opwekt. Het te snel stijgen van warmte, zoals in de zonnetoren, noemen we binnen de Chinese Geneeswijzen stijgend Yang met Interne Wind.

Kenmerkend aan wind is dat het een onvoorspelbaar karakter heeft. Wind komt en gaat zonder vast patroon. De Chinese Geneeswijzen werken veelvuldig met metaforen uit de natuur. Factoren zoals warmte, koude, vocht, maar ook wind in de natuur komen ook in ons lichaam voor. Daarom noemen we binnen de Chinese Geneeswijzen alle onverwachte bewegingen en symptomen in ons lichaam Wind. Een typisch voorbeeld van Wind en stijgend Yang is de welbekende opvlieger. De opvlieger komt onverwacht, het hoofd wordt warm en vaak zijn de voeten koud.

Andere voorbeelden van Wind (symptomen met een onvoorspelbaar karakter) in het lichaam zijn duizeligheid, spasmen, migraine, hoge bloeddruk, Parkinson, epilepsie of beroerte. Zo kun je dus met je hoofd in de wind lopen, maar er kan ook wind in je hoofd zitten. Of in je darmen natuurlijk. Maar dat is een heel ander soort wind.

Wind kan in matige of ernstige vormen in het lichaam voorkomen. Het verschil tussen een briesje en een wervelstorm. Sommige patronen zoals opvliegers of krampen zijn erg vervelend maar niet levensbedreigend. In geval van hoge bloeddruk en beroertes kan het wel kritiek worden. Vooral mensen die een overvloed aan Yang (vuur) hebben, moeten voorzichtig zijn. Deze mensen hebben vaak een vol rood gelaat, rode tong, hebben het snel te warm en zijn onrustig en snel geïrriteerd.

Voor deze mensen is het goed om rustig aan te doen, zich niet te veel op te winden (boosheid laat Qi stijgen), geen alcohol te drinken (stijgt naar het hoofd), naar verhouding meer groente en fruit en minder vlees en vet te eten, en een rustige vorm van lichaamsbeweging te beoefenen zoals Tai Qi of Qi Gong.

©Loed Rakels