Recept: Rettich

Binnen de Chinese cultuur heeft rettich de bijnaam “kleine Ginseng” gekregen vanwege de herstellende en koelende eigenschappen van deze grote witte radijs. Dit klinkt door in een oud Chinees gezegde: “Als het seizoen van de witte radijs is aangebroken, kunnen artsen stoppen met werken. Ook Li Shizhen, een befaamde Chinese arts uit de 16e eeuw verkondigde dat witte radijs de meest heilzame groente is voor de mens.

Rettich is een van de meest voorkomende en goedkoopste winter groenten in China. Ze zijn een hele goede aanvulling op stoofpot van lam of rundvlees, kunnen prima gewokt worden of veranderd in een lekkere koude schotel met slechts een snufje zout of suiker. Voor degenen die haast hebben, smaakt het rauw ook niet slecht.

In de wintermaanden eten mensen traditioneel meer vlees om voldoende energie op te doen en warm te blijven. Bovendien wordt over het algemeen minder bewogen. Deze combinatie zorgt voor ophoping van interne hitte in het lichaam. De populariteit van rettich is te danken aan het koelen van de interne hitte die het eten van vet vlees met zich meebrengt. Bovendien bevat rettich mosterd olie, wat helpt bij de vertering.

©Loed Rakels