Praktijk: Tongdiagnose

Het is ons toch geleerd niet je tong naar iemand uit te steken? En nu mag het gewoon! Maar wel met een goede reden. Want aan de tong kunnen we veel aflezen over de interne conditie van het lichaam en is een fantastisch hulpmiddel om een goede diagnose van de klacht(en) te maken.

Naast de het voelen van de polsen en het vraaggesprek, is ook het bekijken van de tong een belangrijk onderdeel om tot een sluitende diagnose te komen. Terwijl op de pols direct te voelen is hoe de situatie is in het hier en nu, is de verandering van een tongbeeld veel trager. Het vertelt meer over de interne gesteldheid van de patiënt over een langere voorliggende periode.

Waar kijken we precies naar:

De vorm
Is de tong klein, groot, plat, puntig, rond of met lichte uitstulpingen. Al deze kenmerken geven informatie over de aanwezigheid van koude (kleine tong) of warmte (lange tong) in het lichaam. Of er voldoende, te weinig of te veel materie (lichaamsvloeistoffen en bloed) in het lichaam is. Dit is af te lezen aan een platte of gezwollen tong. Een goed gevormde tong is een tong die alles is behalve te klein, te groot, te plat, te puntig of met uitstulpingen.

Het beslag
Veel mensen hebben de neiging om het beslag van de tong weg te poetsen tijdens het tandenpoetsen. Tongbeslag kan er inderdaad wat viezig uitzien. Dit kan variëren van helemaal geen beslag op de tong tot een dik wit of geel beslag. Een goed beslag is doorzichtig en licht en bedekt de gehele tong. Gaten in het beslag (kale plekken op de tong) geeft aan dat er een tekort aan vloeistoffen is (Yin). Dit zijn vooral de vloeistoffen van de Maag en Nieren. Een dik wit beslag wijst op Damp Koude in het lijf. Een dun wit beslag wijst alleen op koude. Het zelfde geldt voor een dik geel en dun geel beslag, dit is respectievelijk Damp Hitte of alleen Hitte.

De structuur
Is de tong mooi egaal of zit er een crack (gleuf) in het midden. En loopt deze crack helemaal door tot de punt van de tong? Of is er over de gehele tong kleine willekeurige cracks te zien. Kun je tandafdrukken op de zijkant van de tong zien? Net als gaten in het tongbeslag zijn cracks een teken van droogte. Als het buiten een langere periode droog is geweest, dan komen er barsten in de aarde. Dit gebeurt ook op de tong. De crack die in het midden loopt vertelt hoe het gesteld is met de vloeistoffen in de maag. Loopt deze crack door tot aan de punt van de tong, dan is er vaak sprake van hitte in het Hart (slaapproblemen). Alle andere kleine cracks zijn veroorzaakt door een vloeistoffen tekort in de Nieren. En tandafdrukken aan de zijkant en/of voorkant van de tong geeft aan dat er te weinig energie is om het vocht te laten circuleren. Dit kan betrekking hebben op het bovenste gedeelte van het lichaam (longen) of op het middelste gedeelte van het lichaam (Milt).

De kleur
De kleur van het tonglichaam, dus zonder het beslag, is prima als het roze/rood kleurt. Door hitte verschijnselen in het lichaam kleurt de tong vaak roder tot dieprood. Is er meer sprake van koude in het lichaam, dan zie je een bleke tong. Alleen rode zijkanten vertellen over hitte in de Lever en een paarsige zweem over de tong wijst op een stagnatie van Xue (Bloed). Dit geldt ook voor paars/blauwe venen onder de tong.

Medicijnen, koffie, rode wijn, dropjes of zuurtjes beïnvloeden het tongbeeld. Goed om dit te melden bij aanvang van de behandeling. Beter dan vlak van te voren je tong te gaan poetsen, want daarmee spoel je een hoop belangrijke informatie door het putje.

Linda Faber ©