Column: Veel kosten door onbegrepen ziekten

Op dinsdag 26 februari stond er een artikel in het Dagblad van het Noorden over de hoge kosten (3 miljard euro per jaar) in de zorg door “onbegrepen ziekten”. Laat dat nou precies het gebied zijn waarop de Chinese Geneeskunde veel goede resultaten boekt.

Veel van onze patiënten komen uit het circuit van ziekenhuizen, specialisten of huisartsen. Allerlei onderzoeken hebben geen oorzaak van de klacht(en) opgeleverd. Maar de pijn, jeuk, vermoeidheid of andere ongemakken zijn er wel degelijk. Wat nu? Er mee leren leven of levenslang aan de medicatie zijn de meest gehoorde adviezen. Voor veel mensen is dat moeilijk te accepteren.

“Onbegrepen ziekten”, maar ook begrepen ziekten worden in de Chinese Geneeskunde op een geheel andere manier bekeken en uitgelegd. Bij een “onbegrepen ziekte” is er wel degelijk iets aan de hand. Niet zo zeer in organen, gewrichten, weefsel of het bloed, want dat is allemaal onderzocht en kent geen afwijkingen. Nee, er zijn obstructies in het lichaam die een vrije stroom van energie belemmert. Neem bijvoorbeeld hoofdpijn, de pijn zit in het hoofd, maar de oorzaak ligt vaak in een verstoorde energiestroom van de Lever of Maag. Door op de meridiaan (energiebaan) van de Lever of Maag enkele acupunctuurnaalden te plaatsen kan de balans hersteld worden, waardoor hoofdpijnklachten na enkele behandelingen verdwijnen.

De obstructies die de vrije stroom van energie belemmeren zijn niet op een Westers medische manier vast te stellen. Op geen enkele foto, MRI of bloedonderzoek is te constateren dat de hoofdpijnklachten veroorzaakt worden door een Lever Qi (energie) stagnatie. Wij kunnen dit wel vaststellen door het ziektepatroon aan de patiënt uit te vragen, de polsen te voelen en naar de tong te kijken. Geen wetenschappelijk onderlegde diagnose en dito behandeling, maar wel een die al 3000 jaar mensen helpt op een relatief goedkope manier gezond te worden en te blijven.