Column: Waarom helpt hypnose bij (kinderen met) buikpijn?

Dit weekend, zaterdag 22 augustus 2015, staat er een mooi artikel in het Dagblad van het Noorden. Marc Benninga, kinderarts van het Emmakinderziekenhuis/AMC in Amsterdam en gespecialiseerd in maag-darm-lever aandoeningen, zegt goede resultaten te halen met hypnose bij kinderen met buikpijn. Vervolgens sluit hij af met de woorden: “Geen benul hoe het kan dat hypnose tot goede resultaten leidt. Dat is het frustrerende, maar de kinderen zijn er erg mee geholpen”.

Heel mooi dat hiermee gezegd wordt dat het resultaat (de patiënt) op de eerste plaats staat, ongeacht dat de kennis (wetenschap) er nog niet is om de werking te verklaren. Toch ga ik volgens de TCM (Traditionele Chinese Medicine) uitleggen wat hypnose doet met het functioneren van de maag-darm en lever en dus klachten als buikpijn kunnen verhelpen.

Benninga geeft aan dat de kinderen tijdens de hypnosesessies gewoon bij bewustzijn zijn. Het is een vorm van diepe concentratie. Anders gezegd: het kind leert te ontspannen. En dat is nou net waar het om draait bij het goed functioneren van met name de lever energie.

De Leverenergie is verantwoordelijk voor het doorgeven van Qi (energie) en Xue (bloed) naar de andere organen, zoals de milt, maag, darmen, longen en het hart. In het geval van buikpijn, zowel bij kinderen als bij volwassenen, is het veelal de leverenergie die langdurig geblokkeerd is. De oorzaak hiervan kan heel divers zijn. Een aanhoudende blokkade (verkramping) van de leverenergie betekent onbalans in het gehele systeem en vooral die tussen de lever/maag en lever/darmen die de buikpijn veroorzaakt. Maar de onbalans geeft ook andere klachten zoals misselijkheid of bij tijden een weeïg gevoel ervaren, geen eetlust hebben. Dit zijn allemaal uitingen op maagniveau. Het blokkeren van de leverenergie voor de darmen betekent dat er constipatie of diarree ontstaat of een afwisseling van beide. Dit alles leidt tot buikpijn.

Door de Leverenergie te bevrijden, te ont-stressen, te laten ontspannen kan er een herstel ontstaan in het lichaam. Het is dus een zelfregulerend proces dat in dit geval met hypnose in gang gezet wordt. In de TCM wordt de leverenergie ontspannen en in beweging gezet met behulp van acupunctuur, shiatsu en/of met Chinese kruiden. Afhankelijk van hoe lang de onbalans al gaande is en wat de oorzaak is. Hoe meer en langduriger de ontspanning hoe meer verbetering, dus na elke hypnosesessie wordt de leverenergie sterker en nemen de klachten steeds meer af. Het lichaam wordt weer in staat gesteld te doen wat het moet doen om alles goed te laten functioneren.

Het lichaam kan meer dan wij denken, zolang het maar op het juiste pad gehouden wordt. En soms moet je het lichaam dus een beetje helpen om op het goede pad te komen en te blijven.

© Linda Faber